Novosti

2002 DM Review 100

Kao i svake godine, red je podsjetiti na vjerojatno najtradicionalniji izbor ponajboljih Business Intelligence dobavljača na svijetu, poznati DM Review 100, koji se ove godine dogodio po peti puta.

Za cjelovit uvid u rezultate potrebno je malo detaljnije razmotriti metodologiju ocjenjivanja. Ukupna ocjena se dobija na temelju podataka dobivenih od čitatelja u kojima oni ocjenjuju kvalitetu pojedinih dobavljača u osam kategorija (kategorije su prema prošlogodišnjem izboru, vjerojatno su ostale iste i za ovu godinu):

  1. Serveri
  2. Storage
  3. Proizvodi iz grupe ETL i Data quality alata
  4. Baze podataka
  5. Business intelligence proizvodi
  6. proizvodi za DW administraciju, design i management
  7. Analitičke aplikacije
  8. CRM rješenja

Prosječne ocjene se izračunavaju za svakog dobavljača koji se pojavljuje u više kategorija. Također se računa tržišni udio prema broju ispitanika koji su naveli pojedinog dobavljača unutar kategorije. Na kraju, ispitanici u zadnjem pitanju iskazulju svoje zadovoljstvo dobavljačem u cijelosti.

Ta tri segmenta (kvaliteta unutar kategorije, tržišni udio, sveukupno zadovoljstvo), svaki s jednakim težinskim faktorom, daju ukupnu ocjenu.

Ovogodišnji izbor obilježava povratak IBM-a na prvo mjesto. IBM je bio prvi u prvom izboru održanom 1998. godine, a u ostalim izborima nikad ispod osmog mjesta. IBM može zahvaliti svoju poziciju kompletnosti ponude – ne samo da u ponudi ima “tipične” BI alate, nego i DB2 database, te sav hardver potreban za cjelovito rješenje, što korisnici očigledno nagrađuju povjerenjem.

Drugi bitan naglasak u ovogodišnjem izboru je činjenica da se u prvih deset nalazi svega tri “izvorna” BI dobavljača – SAS na 4. mjestu, Teradata na 7. mjestu i Informatica na 9. mjestu. Prva tri mjesta drže IBMOracle i Microsoft, što neodoljivo podsjeća na tržište DBMS sustava. Ostala mjesta u prvih deset drže HP-CompaqDellSUN i EMC koji se prvenstveno mogu okarakterizirati kao dobavljači servera i storagea. Razlog tome treba potražiti u nekoliko bitnih čimbenika.

Prvi bitan faktor je činjenica da su “izvorni” BI dobavljači u usporedbi s informatičkim divovima na prvim mjestima ipak vrlo male tvrtke, te da nemaju niti približno tako kompletnu ponudu u svim segmentima koji se ocjenjuju.

Drugi bitan faktor je golema količina podataka koji nastaju u BI sustavima, koji sve veći naglasak stavljaju na infrastrukturne dobavljače, te kreiraju veliko tržište za opremu, operativne i DBMS sustave. Poslovna politika velikih (IBM, Oracle, Microsoft) kojom svoja BI rješenja nude u paketu sa svojim hardverskim, operativnim i database platformama, logična je i, barem prema rezultatima istraživanja – daje odlične rezultate.

S druge strane, “izvorni” BI dobavljači koncentrirani su najčešće na svoj segment tržišta u kojem osiguravaju više ili manje mirnu egzistenciju. Na žalost, rezultati po pojedinim kategorijama se ne objavljuju, iako bi bili vrlo interesantni.

Ono što je zanimljivo napomenuti je turbulentnost tržišta koje je još uvijek u relativno ranoj fazi razvoja – ako pogledamo rezultate iz 1998. godine, mnoge tvrtke koje su se tada nalazile u prvih 30 najuspješnijih i čiji su proizvodi bili vodeći u njihovim kategorijama poput PlatinumaPrism SolutionsaInformation AdvantageaRed Bricka ili Ardenta već odavno ne postoje, a mlađi čitatelji se nekih vjerojatno niti ne sjećaju. Neke su bankrotirale, a neki od tih proizvoda još postoje unutar većih tvrtki. Kad za pet godina ogledamo ovogodišnji izbor, pitanje je tko će od “izvornih” dobavljača do tada preživjeti… (D.O.)