CognosForum 2004

Novosti

CognosForum 2004

Piše: Lidija Ivaštinović

Najveća Cognosova partnersko-korisnička konferencija obilovala je dobrim prezentacijama, pregrštom noviteta, i još boljom zabavom, a zatvorio ju je astronaut…

Unatoč oko 8000 km zračne udaljenosti i jet lag-u, bilo je pravo zadovoljstvo potegnuti do Orlanda na Floridu od 27-30.06, ne samo zbog najvećeg rollercoastera na svijetu instaliranog u MGM Studios parku, već i zbog tradicionalne godišnje Cognosove partnersko-korisničke konferencije pod nazivom Cognos Forum 2004. Ako ste pažljivo čitali prošli broj Mreže, sigurno pamtite podatak da je Cognos jedan od vodećih svjetskih dobavljača softverskih rješenja za BI (Bussiness Intelligenece) i CPM (Corporate Performance Management).

Kompanija osnovana je 1969. godine, zapošljava oko 3.000 ljudi i prisutna je u 135 zemalja svijeta. U bazu klijenata upisala je više od 22.000 poduzeća, a godišnji prihod kompanije premašuje 700 mil USD. Gartner ih svrstava u grupu leadera u BI Magic Quadrantu. Cognos je prisutan u Hrvatskoj kroz uspješne implementacije u vodećim hrvatskim kompanijama, poput Lure i Agrokora.

S obzirom na rast BI / CPM tržišta, ne čudi činjenica da je ovogodišnji Cognos Forum po mnogočemu bio do sada najveći. Okupio je oko 1500 korisnika iz cijelog svijeta, koji su imali priliku poslušati više od 80 prezentacija. U prezentacijama su strandardno predstavljene uspješene implementacije Cognosovih rješenja u tvrtkama poput Pfizera i US Coast Guarda, ili su pak najavljene funkcionalnosti koje donose nove inačice produkata.

Trackovi, labovi i lude vožnje

Prezentacije su bile tematski podijeljenje u 3 track-a, koja logički prate lepezu Cognosovih produkata. Prvi od njih, Business Inteligence Track bio je fokusiran na Cognosove alate za izvještavanje i analizu, u prvom redu PowerPlay namjenjen kreiranju multidimenzionalnih kocaka i dinamičkih izvješća. Verzija 7.3 donosi kvalitativni pomak u dijelu kreiranja izvještavanja, pri čemu se većina naprednih korisničkih funkcija seli iz analitičkog klijenta na web. Temeljem našeg iskustva u radu sa Cognosom, možemo reći da je to zaista jako dobar potez. Međutim, zvjezda ovog tracka svakako je bio ReportNet, platforma koja je po prvi put donijela mogućnost da se izvještaji ne samo koriste putem web browsera, nego da se browser koristi i kao okolina za dizajn i razvoj izvještaja, čime svaki korisnik dobija mogućnost kreiranja vlastitih izvještaja, bez potrebe ikakve instalacije na njegovom lokalnom računalu, čime se, u slučajevima velikog broja korisnika, ostvaraju značajne uštede.

Drugi track po redu je bio Enterprise Planning Track. Kako rješenje za planiranje i budžetiranje nije izvorno Cognosov produkt, nego je postalo dio portfolia kupovinom tvrtke Adaytum, u prezentacijama su predstavljena daljnja poboljšanja u dijelu integracije između platformi za planiranje i platformi za izvještavanje, zatim poboljšanja u integraciji sa Excelom, kao i funkcionalnosti koje donose nove verzije dva prozivoda iz ove lepeze: Analysta i Contributora.

Zadni track ostao je rezerviran za CPM, ili poslovnu filozofiju “planiraj-nadziri-izvještavaj”, koju Cognos podržava sa gore spomenutim rješenjima, na vrhu kojih još stoji proizvod nazvan Matrics Manager namjenjen kreiranju uravnotežene tablice rezultata (eng. Balanced Scorecard) ili popularnih semafora, koji vizulano pokazuju koji dio poslovanja je dobar, a koji je otišao u crveno. O samom CPM-u se više teoretiziralo od strane konzultantskih kuća, nego što se pokazivalo uspješnih implementacija, ali to je i prilično razumljivo s obzirom da ova filozofija tek počinje hvatati svoje korjene u praksi.

Osim tri tematska track-a, sudionici konferencije su mogli samostalno testirati nove funkcionalnosti u tzv. hands-on labovima na pripremeljnim demo podacima; saznati sve do najsitnijeg detalja o tome kako je Cognos iskodiran, kako funkcioniraju pojedini produkti i kako su oni medjusobno integrirani u Technologies Lab-u; ili pak, jedan na jedan, razgovarati u Consulting Lab-u sa nekim od Cognosovih konzultanata o nekoj specifičnoj temi ili konkretnom problem kojeg imaju u svom okruženju. Paralelno sa labovima, događalo se još puno toga, što je gotovo nemoguće pobrojiti: showcase-ovi produkata, susreti sa managementom Cognosa i dr…

Zahvaljujući sponzorima široke ruke, nakon reda prezentacija, uslijedio je red zabave, od kojeg svakako treba izdvojiti posjet u Universal Studios, gdje su Cognosovci mogli isprobati gotovo sve: od jako opasne vožnje iz Povratka Mumije, preko srednje opasnog Twistera, pa sve do bezazlenog, ali simpatičnog Sherka 2.

Kapetan Jerry Lineneger

Zatvaranje konferencije bilo je malčice drugačije no što smo inače navikli. Naime, umjesto uobičajenih govorancija potpredsjednika kompanije ili nekog drugog visokopozicioniranog managera o tome kako je tvrtka najveća i najbolja, i kako je konferencija ispunila sva očekivanja, za mikrofon je izašao kapetan Jerry Lineneger, američki astronaut koji je proveo pet mjeseci na svemirskoj stanici Mir. Namjerno, zbog blizine Kennedy Space Centra, ili slučajno…..uopće nije važno. Sa prisutnima je podijelio svoja iskustva o životu u svemiru, o tome koliko ga je to promjenilo kao osobu, o izazovima i kriznim situacijama, poput požara i prekida dotoka energije, s kojima se, uz još dva člana posade, morao suočiti, sačuvati razum i pronaći najbolje rješenje, o tome kako tek kad ti život dodje u pitanje, počneš misliti o nekim stvarima na koje do tada uopće ne obaćaš pažnju. U nadahnutom je govoru, vrlo iskreno isprepleo nešto veliko i važno kao što je život u svemiru, sa nečim naočigled svakodnevnim kao što je obitelj, odanost i pripadnost. Ne sjećam se ni jednog govora na nekoj softverskoj konferenciji koji je slabijem spolu uspio izmamiti suze na oči, a dečkima (po definiciji manje osjećajnima) inicirati onaj moment u životu kad stanu na loptu i zapitaju se što su do sada ostavili iza sebe i kome. Možda je verzija 7.3 u ovom trenutku zaista najbolje softversko rješenje za BI, i možda će Cognosovi rezultati za ovu fiskalnu godinu biti najbolji do sada, to ne znam, ali sigurno znam da su svi sudionici konferencije, otišli obogaćeni za neke životne lekcije o istinskim vrijednostima u životu. Kad te lekcije podijeli čovjek koji je 5 mjeseci živio u svemiru, nekako one imaju još veću težinu… (L.I.)