Cognosovo novo ruho

BI alati

Cognosovo novo ruho

Pred kraj godine jedna vijest je jako zakovitlala prašinu u Business Intelligence vodama – pogađate, riječ je o kupovini tvrtke Adaytum za koju je Cognos izbrojao 160 milijuna USD. Iako je tijekom godine bilo nekoliko drugih zanimljivih preuzmanja, pri čemu posebno mislim na preuzimanje Acta Technologies od strane Business Objectsa (BO), te preuzimanje ABC Technologies od strane SAS-a, ovaj poslovni potez, ukoliko bude pametno odigran do kraja, može imati najdalekosežnije posledice po aktere, budući da su i Acta i ABC ipak po prihodu dvostruko manje (i tržišno manje značajne) tvrtke od Adaytuma. U šali se može reći da su preuzimanja krenula abecedno – 2003. će vjerojatno na meti preuzimanja biti tvrke čije ime počinje s B.

Prvi razlog zašto je ovo preuzimanje zanimljivo je činjenica da je Adaytum u području platformi za planiranje i budžetiranje zaista tržišni lider, s godišnjim prihodom od oko 60 milijuna USD isključivo baziranog na toj platformi. Jedini “pravi” konkurenti Comshare i Hyperion već odavno stagniraju, a po ukupnom prihodu od tog segmenta su daleko iza Adaytuma. Adaytum pak bilježi kontinuirani rast ukupnih prihoda posljednjih nekoliko godina od preko 40% godišnje, au zadnje vrijeme je čak poslovao i profitabilno. Adaytum ima preko 1.500 klijenata u svijetu, s preko 100.000 implementiranih “radnih mjesta”. Naravno, s Adaytumom u paketu dolazi i mreža partnera i distributera, koa pojačanje Cognosovoj prodajnoj mašineriji.

Drugi razlog je činjenica da je Adaytum do preuzimanja bio BO Technology Partner, te je prodavao BO kao OEM softver za izvještavanje i analizu. Dakle, ovom kupovinom Cognos ne samo da uskače na mjesto OEM softvera u Adaytum suiti, nego s njega izbacuje najljućeg konkurenta. Na sadašnjim klijentima Adaytuma je da odluče da li će zadržati dva dobavljača u kući, ili se prikloniti jednom. U potonjem slučaju, velika je vjerojatnost da će se prikloniti Cognosu, budući da BO nema produkt koji podržava planiranje i budžetiranje.

Treći razlog je veličina – kad se zbroje prihodi Cognosa i Adaytuma u 2002. godini, dobije se oko 650 milijuna USD. Uz predviđeni rast, 2004. godine Cognos će prijeći milijardu dolara godišnjeg prihoda, što je granica iznad koje se može ubrajati u velike kompanije. Od BI dobavljača (tu se ne računaju ERP i DBMS dobavljači), tu granicu prešao je jedino SAS (1,12 milijardi USD), dok su Cognosu za petama BO i Hyperion s oko 450 milijuna USD godišnjeg prihoda.

Četvrti razlog je tehnologija – iako neki tržišni analitičari poput Nigela Pendsea na Olapreportu dočekuju ovo preuzimanje s puno upitnika, skepse i neskrivene nesimpatije prema objema tvrtkama, činjenica je da Adaytum ima tehnoloških rješenja koja Cognos trenutačno u svojim proizvodima nema, a koja su na tržištu prilično bitna u području planiranja i budžetiranja (sličan je bio motiv BO-a u kupnji Acte – ETL funkcionalnost). S druge strane, Gartner analiza je prema akviziciji puno dobrohotnija…

Peti i najbitniji razlog je pozicioniranje na tržištu – naime, u rujnu je Gartner počeo pratiti novo tržište koje je nazvao Corporate performance management (CPM). CPM je krovni pojam koji sadrži metodologije, metriku, procese i sisteme koji se koriste za monitoriranje i upravljanje rezultatima poduzeća. CPM sustav podrazumijeva funkcionalnost izvještavanja, analize, financijske konsolidacije, planiranja i scorecardinga. U inicijalnom magičnom kvadrantu objavljenom u rujnu 2002. nije bilo niti jednog leadera u gornjem desnom kvadrantu – u gornjem lijevom kvadrantu izazivača nalaze se ERP dobavljači SAP, PeopleSoft i Oracle, dok su u donjem desnom kvadrantu vizionara najčvrće pozicije imaju Hyperion, Cognos i SAS. Akvizicijom Adaytuma Cognos se nada da će biti prvi koji će uskočiti u kvadrant tržišnih leadera (sličan je bio motiv SAS-a u kupnji ABC-a), te tu poziciju kapitalizirati, budući da trenutačno manje od 10% kompanija u svijetu ima implementirano CPM rješenje. Za vodeću poziciju na ovom tržištu vodi se ogorčena borba ponajviše između ERP i BI dobavljača – to je tržište budućnosti, budući da podrazumijeva veliku količinu poslovnog znanja i usluga, a marža dobavljača na hardveru i softveru je sve manja.

Sveukupno uzevši, potez Cognosa je tržišno gledajući sjajan, samo je pitanje da li će ga znati iskoristiti na pravi način i kapitalizirati na tome, budući da je plaćena cijena prilično velika. Dalekosežnost ovog poteza mogla bi biti slična IBM-ovoj akviziciji Informixa na DBMS tržištu. Analitičari već spekuliraju o slijedećoj IBM-ovoj akviziciji nakon Rationala, a u tim pričama spominju se i BI dobavljači BO, Brio, Cognos i Hyperion. Više o tome možete naći ovdje.

Kako se to implicira na hrvatske tvrtke? Cognos je preko Megatrenda prisutan u Hrvatskoj već godinu i pol, a od prije datira i implementacija Cognosa u Agrokoru. U proteklih godinu dana Conos je jaku poziciju osigurao i u Luri, dok je kao OEM aplikacija vezana uz call centre “ušao” i u HT i VIP. Na nekolicini posljednjih tendera BO je bio puno uspješniji (ZABA, VIP), dok je posljednji DW tender u FINI dobio CompIng, tvrtka koja nema apsolutno nikakvog iskustva u implementaciji DW & BI rješenja (izazvavši pritom salve smijeha među upućenima). Ovakav ishod tendera u FINA-i još je jedan dokaz da je na hrvatskom DW & BI tržištu sve veća i veća gužva kao posljedica činjenice da su dobavljači “nanjušili” gdje su projekti koji imaju osigurano financiranje.

Adaytum je u Hrvatskoj prisutan tek odnedavno preko distributera Poslovne Inteligencije, što znači da su prije nego što su bili preuzeti od strane Cognosa ozbiljno računali na hrvatsko tržište.

Kako će Cognos iskoristiti ovu akviziciju u osvajanju hrvatskog tržišta, vidjeti ćemo uskoro, ali činjenica je da ni konkurencija neće sjediti skršenih ruku, ne samo BO, Microsoft, IBM, Oracle, SAS, oporavljeni MicroStrategy i domaće snage iz SoftPro-Tetrala, već i mnogi drugi (poput CompInga) favoriti iz sjene na koje trenutačno nitko ne računa… (D.O.)