Div u krizi

Novosti

Div u krizi

Malo komentara na vijesti iz bijelog svijeta, tek toliko da ne mislimo da je samo nama teško. Cijelu krizu i propast dot-com kompanija BI tržište prošlo je prilično netaknuto. Većina dobavljača srednje veličine, listanih na burzi, otpustilo je 10% radne snage i zatvorilo poneki neprofitabilni ured. Dva najveća događaja bila su financijska afera koja je gotovo dotukla MicroStrategy prije dvije godine, te IBM-ovo preuzimanje Informixa.

S druge strane, Microsoft je počeo uzimati sve veći dio tržišnog kolača, pogotovo u manjim organizacijama i u “nižem” cjenovnom razredu. Također, tijekom zadnjih pet godina, nekolicina usko fokusiranih BI kompanija poput InformaticeBusiness Objectsa i Cognosa su kontrolirano narasle u respektabilne tvrtke od oko pola milijarde dolara godišnjeg prihoda, 3.000 zaposlenih i 20.000 klijenata, što ih je učinilo globalnim igračima i rezultiralo i vrlo uspješnim pojavljivanem potonja dva na hrvatskom tržištu.

Prema nekim tržišnim signalima, uskoro će događanja biti puno zanimljivija, budući da su i neke donedavno nedodirljive kompanije počele osjećati posljedice oštre tržišne utakmice. To prvenstveno mislim na Oracle.

Oracle je u zadnjim kvartalima redovito iskazivao smanjenje prodaje novih licenci, koje je iznosilo čak do 30%. Financijske rezultate Oraclea za zadnji kvartal možete naći ovdje. Glavni konkurenti su takav razvoj situacije dočekali s neskrivenim veseljem, a posebno ćemo se osvrnuti na stanje na RDBMS tržištu, gdje glavni konkurenti IBM i Microsoft zadovoljno trljaju ruke. Borba za veći dio tržišnog kolača od 8,8 milijardi USD iz godine u godinu sve je oštrija, iako je ukupni volumen tržišta 2001. godine ostao praktično jednak. Nedavno je i Gartner objavio godišnju analizu DBMS tržišta u kojoj je Oracle, prvi puta nakon dugo vremena, izgubio vodeće mjesto. Iz Oraclea je uslijedila žustra i glasna rakcija – glavni konkurenti prodaju i proizvode koji nisu relacijski DBMS-ovi (IBM-ov IMS i Microsoftov Access), a Oracle je i dalje vodeći u RDBMS dijelu. To je u načelu istina, ali detaljnijim uvidom u sažetak istraživanja, moglo se primijetiti da i na UNIX i na Windows platformi Oracle gubi udio, te je vrlo lako moguće da će možda već ove ili slijedeće godine izgubiti i vodeće mjesto u relacijskom segmentu (sve tablice su bile vidljive do 16.5.2002., ali onda su i Gartneri odlučili malo i zaraditi…). Izgleda da se Oracleu dugogodišnje vlastito agresivno ponašanje prema konkurentima vraća kao bumerang.

Još 1998. godine sam imao priliku prvi put uživo slušati CEO-a Oraclea Larrya Ellisona uživo – to je bilo doba prosperiteta i njegov pomalo nadmen stav u to doba je davao izuzetno dobre rezultate. Međutim, u današnje vrijeme recesije, kada se treba boriti protiv realno nadmoćnijih protivnika (Microsoft je po prihodima triput veći od Oraclea, a IBM gotovo deset puta), izgleda da takav stav više ne pali.

Ukratko, IBM je konsolidirano (računajući sve DBMS sustave, a ne samo relacijske) imao porast prihoda od novih licenci od 4,3%, dok je Oracle imao pad od 4,9%, te sad prednost IBM-a u odnosu na Oracle iznosi gotovo 3% (34,6% tržišta drži IBM, a 31,7% Oracle). Kada se gleda samo RDBMS tržište, koje čini 80% ukupnog tržišta, IBM je imao još veći rast od 6,2%, dok su Oracleove brojke iste kao i ukupne, budući da nema proizvoda koji ne spadaju u RDBMS sustave. U RDBMS segmentu Oracle još uvijek drži vodeće mjesto s 5,7% prednosti ispred IBM-a (39,8% Oracle, 34,1% IBM).

Zanimljivo je detaljnije analizirati dva glavna podsegmanta RDBMS tržišta – UNIX i Windows platforme, koje zajedno čine tržište od 5,5 milijardi USD (3 milijarde UNIX, a 2,5 milijarde Windows). UNIX tržište je imalo pad od 3%, dok je Windows tržište jedino prethodne godine “prosperiralo” i imalo porast od 10%. NA UNIX tržištu je Oracle i dalje apsolutni gospodar s 63,3% udjela (5% smanjenja prihoda u odnosu na prošlu godinu). Negdje daleko je IBM s 24,7% udjela i 15% rasta godišnjih prihoda, dok su svi ostali (Sybase, NCR) praktično beznačajni.

Na Windows platformi je Microsoft definitivno zacementirao vodeću poziciju s 39,9% udjela i 25% rast godišnjeg prihoda. Istovremeno, Oracle je po prihodima ostao na razini od godine prije, ali mu se udio smanjio s 38% na 34%. I u ovom segmentu se IBM dobro drži, s 20.7% tržišnog udjela i 15,8% porasta godišnjeg prihoda.

Kada bismo podvukli crtu, najveći gubitnik na DBMS tržištu prošle godine je bez ikakve sumnje Oracle. Najbolje rezultate ostvario je Microsoft, ali postavlja se pitanje granice njegovog rasta, budući da nema proizvod ni za jednu drugu platformu osim Windows platforme. Možda se situacija promijeni pojavom Intel Itanium II 64-bitne arhitekture, na kojoj već u svijetu ima baziranih produkcijskih rješenja (da, i sa 64-bitnim SQL serverom). Uglavnom, može se i dalje očekivati rast Windows RDBMS tržišta nauštrb UNIX tržišta. Dugoročno, ukupno najbolju poziciju ima IBM – ima proizvode za sve platforme i stabilno poslovanje koje ne ovisi isključivo o prihodima od DBMS sustava. Ne treba sumnjati da će svoju trenutačno jaku poziciju i IBM i Oracle iskoristiti da Oracleu i u slijedećem razdoblju zadaju još poneki udarac i oduzmu još koji postotak tržišta.

Detaljnija usporedna analiza Oracle, IBM i Microsoft BI paketa alata biti će tema jedne druge kolumne. S druge strane, hrvatski ured Oraclea je izgleda konačno uplovio u mirnije vode, te se od novog Country Managera Marina Tadića očekuje sigurno upravljanje Oracleovim brodom, što su prvi potezi prilično izravno i najavili. (D.O.)

Tagovi: / /