Dokumenti

Davorin Vukelić -Diplomski rad

“Izrada ETL alata za transformaciju podataka iz polustrukturiranih izvora” (PDF, 2 MB)

Živko Krstić – Diplomski rad 

“Big Data i semantička analiza: Iskorištavanje vrijednosti nestrukturiranih podataka u poslovanju” (PDF, 2 MB)

MIPRO članak

“Big Data and Sentiment Analysis using KNIME: Online Reviews vs Social Media” (PDF, 599 kB)

MIPRO članak

“Using Big Data and Sentiment Analysis in Product Evaluation” (PDF, 165 kB)

Diplomski rad Alena Stojanovića 

“„Implementacija „Business Intelligence“ sustava u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog“ (PDF, 1,25 MB)

Doktorska disertacija Ante Luetića
“Poslovna inteligencija i upravljanje opskrbnim lancem” je doktorska disertacija Ante Luetića, jedna od malog broja na DWH/BI temu u Hrvatskoj. Četiri stotine stranica napetog štiva, zbog kojeg ćete zaboraviti Harrya Pottera i sumrak-sagu! (PDF, 3,3 MB)

 

Važnost sustava za potporu odlučivanju na primjeru uporabe sustava poslovne inteligencije Cognos u poslovanju tvrtke
Magistarski rad Lucije Crljenko Perković. Predmet istraživanja rada je važnost sustava poslovne inteligencije i sustava potpore odlučivanju u poslovanju tvrtke Konzum, vodećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj (PDF, 1,6 MB)

Magistarski rad Tomislava Kanižaja

“MODEL URAVNOTEŽENE TABLICE REZULTATA ZA UPRAVLJANJE IZVEDBOM PROJEKTA” je magistarski rad Tomislava Kanižaja, s vrlo zanimljivim primjenom BSC metodologije u upravljanju projektina.

Magistarski rad Lea Mršića
“Primjena metoda rudarenja podataka u trgovini tekstilnim i srodnim proizvodima” je magistarski rad Mršića, s vrlo zanimljivim analizama vezanim uz rezultate i prdviđanja prodaje. Jedan izvadak iz rada već je objavljen na skladistenje.comkao kolumna (PDF, 2 MB).

Stručni rad Ivane Radosavljević
“Razvoj sistema poslovne inteligencije u elektronskom poslovanju Nacionalne službe za zapošljavanje” je stručni rad Ivane radosavljević iz 2011. godine s Fakulteta organizacionih nauka Unverziteta u Beogradu. (PDF, 1,6 MB)

Magistarski rad Dražena Oreščanina
“Osiguranje kvalitete podataka u skladištima podataka” je magistarski rad Dražena Oreščanina iz 2011. godine. Iz samog naziva je prilično jasno o čemu se radi (PDF, 1,1 MB)

Smjernice razvoja BI sustava
Nakon dugog izbivanja iz javnih nastupa, “povratnička” prezentacija Ariana Stipića s MIPRO konferencije u Opatiji donosi neke vrlo zanimljive teze. Prezentacija je na engleskom (PDF, 155 kB).

Upravljanje znanjem primjenom alata poslovne inteligencije
Višnja Ljubetić je magisitrirala s temom “Upravljanje znanjem primjenom alata poslovne inteligencije” na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U radnji se daje i presjek hrvatskog tržišta BI platformi (PDF, 784 kB).

Diplomski rad Damira Sovilja
Diplomski rad Damira Sovilja “BUSINESS INTELLIGENCE U NAUTIČKOM TURIZMU – implementacija OLAP sustava”, uključuje i opis modela izrađenog s Microsoft OLAP-om (PDF, 1,8 MB, hrvatski)

Diplomski rad Nikoline Špoljarić
Diplomski rad Nikoline Špoljarić “Poslovno planiranje u poduzeću”, uključuje i opis modela izrađenog s Cognos Analystom (PDF, 1,7 MB, hrvatski)

Izgradnja skladišta podataka
Diplomski rad Ante Laušića na FER-u, funkcionira kao uvod u skladišta podataka s primjerom analize uspjeha studenata na ispitima, te kao uvod u korištenje Oracle Warehouse Buildera (PDF, 3,5 MB)

Analiza isplativosti ulaganja u Business Intelligence sustav
Još jedan tekst Hrvoja Patajca, ovaj put o isplativosti ulaganja u BI sustav. Rad je napravljen za konferenciju Microcad 2003, koja je održana od 6. do 8. ožujka 2003. u Miškolcu

Metode raspoznavanja uzoraka za analizu poslovno-financijskih podataka
Magistarski rad Ivana Vrančića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagrebačkog Sveučilišta je jako dobar opis primjene metoda rudarenja podataka u praksi hrvatskih financijskih institucija (PDF, 1,7 MB)

Analiza potošačke košarice
Odabrano poglavlje iz knjige “Primjena inteligentnih računalnih metoda u managementu” Gorana Klepca (PDF, 532 kb)

Knowledge Management
Još jedan članak Nenada Stoiljkovića iz Infotrenda od travnja 2001. o Knowledge Managementu (PDF, 206 kb)

Balanced Scorecard
Članak Nenada Stoiljkovića iz Infotrenda od veljače 2001. o osnovama BSC-a, integralna verzija (PDF, 242 kb).