Evolucijska strana pojma Big Data

Big data

Evolucijska strana pojma Big Data

Priča se da su muškarci opsjednuti veličinom, ali svi koji to izjavljuju očito nisu čuli za novi pojam ili buzz word tzv. BIG Data. Gdje god se okreneš svi pričaju o tome. Svaki poslovni analitičar, informatičar, pa čak i menadžeri pričaju o tome. No, kad se napravi rezime malo tko zna o čemu zapravo priča. Najbolje nam je to sročio jedan znanstvenik – Big data is like teenage sex: everyone talks about it, nobody really knows how to do it, everyone thinks everyone else is doing it, so everyone claims they are doing it… i uistinu je tako.

Big Data je nešto što već sada mijenja svijet, to je sigurno i mijenjat će ga u budućnosti, no pokušajmo shvatiti što je to zapravo Big Data. Kad čitate članke ili istražujete malo više ili ako ste se pronašli u gornjem citati i slušate glasine o njemu, sigurno ste čuli za tamo neke V-ove. No i tu postoje razne interpretacija pa neki dodaju nesigurnost, neki vrijednost, neki još njih par, drugi sve to izbacuju i tako u nedogled. Ako pokušamo rastaviti Big Data pa ga proučiti i zatim ponovno sastaviti kako bi dobili sliku detalja zajedno s cijelom slikom te dobili obuhvat pojma, vidjet ćemo da se radi o sasvim logičnom koraku tj. o evoluciji. Poslovni zahtjevi su se tijekom godina mijenjali te su apetiti naših dragih menadžera rasli iz godine u godinu. Dođe do revolucije baza podataka, pa onda neki tamo čudni ljudi smisle skladišta podataka, pa se počnemo igrati s analizama, izvještajima, pa se onda usudimo čak i predvidjeti stvari, ali ni to nam nije bilo dovoljno. Tako u godini kada prediktivna analitika ulazi u produktivnu fazu mi pričamo o tamo nekom Big Data. Ukratko, radi se o odgovoru jednih od najvećih kompanija na svijetu na probleme koje su imali u poslovanju.

Sam pojam je relativno nov, no ono što ga sačinjava je bilo dio poslovanja velikih tvrtki, iako možda neke od njih to nisu ni znale. No, radilo se o veoma skupoj igrački i to je sve trebalo nekako standardizirati i pojeftiniti. Naravno nisu mali ti koji su trebali učiniti taj sljedeći korak, već oni najveći, oni koji ujedno i kreiraju trendove. Tako su tvrtke poput Google, IBM, Yahoo, te ostalih velikana odlučili doprinijeti razvoju ove priče, svatko u onome gdje imaju iskustva. Tako danas imamo puno jeftiniju i više-manje standardiziranu igračku, koja se iz dana u dan diže i napreduje. No, nije to tamo neka sasvim obična igračka. Radi se o promjeni IT infrastrukture, poslovanja, svijeta, radi se o evoluciji kako IT-a tako i svijeta. Ne radi se o zamjeni dosadašnje infrastrukture već o njenoj logičnoj nadogradnji. Neće doći do izumiranja skladišta podataka već do podizanja njihove vrijednosti kombiniranjem skladišta i Big Data tehnologije. Ako se pitate što je to toliko važno kod naše igračke i što je to što je čini posebnom, odgovor stiže.

Ogromne količine podataka, koje dolaze i raznih izvora nevjerojatnom brzinom i još k tome u različitom i nestrukturiranom obliku su dosad bili glavni uzrok svih poslovnih noćni mori. Kako donijeti kvalitetnu odluku i još k tome brzu, kad imamo tek kap od cijelog mora podataka. Svo to bogatstvo podataka je do sada prolazilo pokraj nas, a mi smo samo mogli stati i gledati, jer za dovoljno veliku mrežu koja bi skupila te podatke je trebalo veoma dosta novca, resursa i ono najbitnije vremena. Sada s našim Big Data možemo na sve to gledati kao prošlost. Naravno, Big Data ima još veoma dug put da uđe u produktivnu fazu poput npr. prediktivne analitike, prije svega poboljšanjem grafičkih sučelja, povećanjem jednostavnosti, usavršavanjem veoma bitnog dijela, a to je real time itd. No, nije pitanje hoće li Big Data doći do te faze (jer hoće), već gdje ste vi u cijeloj toj priči. Hoćete li biti inovatori i rani prihvatitelji ili ćete nešto kasnije uskočiti u vlak. Odluka je na vama. Koliko god je velik rizik toliko je višestruko veća potencijalna korist od iskorištavanja dosad nedostupnih podataka. Za kraj jedan kratki citat na ovu temu.

“Refuse to be average. Let your heart soar as high as it will.” A. W. Tozer