Novosti

Gartner Business Intelligence Summit 2007

Gartner BI Summit je vjerojatno najveća specijalizirana godišnja konferencija posvećena ovoj tematici u Europi. Ono što je dodatno izdvaja od ostalih je analitička nezavisnost i vrlo visoka razina stručnosti

Piše: Dražen Oreščanin

Nakon prošlogodišnjeg zagrebačkog poludnevnog Gartner BI brifinga koji je bio na razini uvoda u problematiku, zanimljivo je pogledati kako izgleda glavna godišnja europska BI konferencija, održana u Royal Lancaster Hotelu u Londonu od 30. siječnja do 1. veljače ove godine. Gartner je vodeća svjetska analitičarska kuća, što je ovom konferencijom u svakom pogledu opravdala. Tome je nekoliko razloga, ali svakako najbitniji je kvaliteta sadržaja. Drugi bitan razlog je činjenica da je konferencija okupila preko 750 delegata, unatoč za naše prilike prilično paprenoj kotizaciji. Treći razlog je činjenica da je na konferenciji bilo preko 25 sponzora i da gotovo nitko od većih kompanija iz BI arene nije nedostajao – jedan pored drugog stajali su štandovi Cognosa, Business Objectsa, Microsofta, Oraclea, SAP-a, SAS-a…

Tri dana konferencije bila su nabijena zanimljivim predavanjima, studijama slučaja i okruglim stolovima. Predavanja su uglavnom držali Gartnerovi analitičari, a studije slučaja su prezentirali korisnici i sponzori. Korinsici koji su predstavili svoje studije slučaja bili su globalni svjetski divovi poput Volkswagena, British Airwaysa i ili T-Mobilea. Za sudionike su bili organizirani i okrugli stolovi, te polusatni jedan-na-jedan sastanci s gartnerovim analitičarima.

Sve ovo rezultira vrlo velikom vrijednosti koju sudionik na ovakvoj konferenciji može dobiti – ostvariti kontakte s kolegama sa sličnim problemima, vidjeti nove proizvode, slušati, pitati i diskutirati o novim trendovima i metodologijama.

Uvodni keynote je držao naš stari poznanik, jedan od koautora Funky Businessa, profesor Jonas Ridderstrale, te još jednom pokazao vrhunsku predavačku virtuoznost. Ostala predavanja garnerovih analitičara su bila puno više fokusirana na stručne aspekte. Konferencija je bila podijeljena u četiri smjera – upravljanje procesima (Performace Management), BI organizacija odnosno upravljanje ljudima, upravljanje tehnologijom i infrastrukturom, te budućnost i vizija BI sustava, tržišta i platformi.

Jedina bitna zamjerka koja se može uputiti na ovakvu organizaciju je činjenica da su istovremeno vrlo često bila po četiri predavanja, pa po zakonima fizike jedna osoba nije mogla slušati sve što je zanima. S druge stane, na CD-u s dokumentacijom su bile sve prezentacije u PDF-u s pripadnim bilješkama (notes), tako da su i predavanja na kojima niste bila izuzetno dobro dokumentirana.

Naprijed naši

Nažalost, hrvatske i općenito regionalne snage nisu bile dobro zastupljene. Iz Hrvatske su bili prisutni predstavnici dviju tvrtki – PBZ Carda i Poslovne inteligencije, a iz Slovenije su bili predstavnici Telekoma Slovenije. Od „autohtonih“ regionalnih predstavnika puno su zastupljeniji bili „odliveni mozgovi“. Tako se u majici Microsofta UK pojavio Marin Bezić, jedan kolega iz Sarajeva je istrčao u ekipi češkog Logosa, a boje Royal Lancaster hotela branila je nekolicina konobara porijeklom iz naše regije, tako da je bilo relativno dosta ljudi s kojima se mogla razmijeniti pokoja riječ na materinjem jeziku.

S druge strane, iz Češke je bilo prisutno petnaestak delegata, a iz Mađarske otprilike isto toliko. Iz Češke je čak došla i jedna studija slučaja – Komerčni Banka je prestavila redizajn svoje analitičke platforme. Shvaćanje nužnosti korištenja BI sustava i razvijenost BI tržišta i u Češkoj i u Mađarskoj je daleko ispred Hrvatske, tako da ovakav odnos snaga na terenu ne čudi.

Ja se dugo bavim ovim područjem i na ovoj konferenciji sam zaista imao priliku naučiti puno novih izuzetno korisnih stvari. Na žalost, tu priliku većina hrvatskih tvrtki koje su korisnici ili dobavljači BI tehnologija ovaj put nije iskoristila. (D.O.)