Kako do stručne literature?

Novosti

Kako do stručne literature?

Dobili smo u zadnjih nekoliko mjeseci popriličan broj upita od čitatelja koji se odnose na mogućnost nalaženja stručne literature. Realno gledajući, ne možemo očekivati da će netko doći na skladistenje.com i ovdje saznati baš sve što ga zanima o DW, DM, BI i CRM tehnologijama i metodologijama. Čak i za praćenje sadržaja na velikim, svjetskom portalima poput DM Review-a ili IT Toolbox Business Intelligence potrebno je određeno osnovno predznanje koje omogućava snalaženje i razumijevanje ogromnih količina tekstova koji se tamo nalaze.

Postoji put koji podrazumijeva skupljanje znanja iz White Papera, ali i on u sebi ima sadržan jedan mali paradoks – želimo naučiti nešto iz White Papera, a ne znamo točno što, pa ne znamo koji White Paper trebamo pročitati da bismo to nešto naučili… Naravno, za nekoga tko se prvi puta susreće s tim terminima, puno je lakše steći osnovna znanja iz knjige. Knjige imaju nekoliko bitnih prednosti – osnovna je da uvijek počinju uvodom koji čitatelja upoznaje s osnovnim tezama, pa tek kasnije ulaze u detalje i detaljno razrađuju pojedine teme, što ih čini razumljivima i pogodnima za učenje.

Vođeni tom idejom, te s namjerom da napravimo nešto slično malom istraživanju koje smo napravili krajem prošle godine kada smo pregledali web-stranice hrvatskih sveučilišta u potrazi za DW i BI kolegijima, malo smo prošetali zagrebačkim i virtualnim knjižarama u potrazi za nekim korisnim i zanimljivim naslovima.

Dakle, jedini za sada dobavljivi naslov na hrvatskom jeziku je knjiga Gorana Klepca “Primjena inteligentnih računalnih metoda u menadžmentu”, koju smo već predstavili, podijelili jedan primjerak u nagradnoj igri, a možete i downloadati odabrano poglavlje o Analizi potrošačke košarice. U njoj je riječ uglavnom o Data Mining metodama za kopanje podataka, knjiga sama za sebe predstavlja pionirski pothvat suočavanja s takvom tematikom u Hrvatskoj, te je bezuvjetno preporučamo svakome tko se time želi baviti. Najbolje od svega je da se knjiga može kupiti u vakoj bolje opremljenog knjižari koja ima i poslovnih naslova po cijeni od 229 kuna. Tu je literaturi na materinjem jeziku, na žalost, kraj. Osim sadržaja skladistenja.com, postoji još nekolicina magistarskih radnji, ali do njih je ipak bitno teže doći, te tu i tamo poneki članak u poslovnim ili računalnim magazinima.

Drugi izvor literature je neka od knjižara opskrbljenih stranom literaturom – u Zagrebu je najbolji primjer Algoritam u Gajevoj 1. Vrlo rado bismo stavili i link na njihov web-site, ali na žalost nismo ga našli (a nije da nismo probali), što je vrlo čudno s obzirom na to s čime se Algoritam bavi. Izbor knjiga zaista je bogat, te se često nađe i naslova vezanih za DW i BI. Većina naslova vezana je uz ono što hrvatski informatičari najviše koriste, a time i čitaju i kupuju – Microsoft SQL server i Oracle 8 baze podataka. U nekoliko posjeta Algoritmu tijekom posljednjih šest mjeseci uvijek je bilo barem nekoliko (i to redom vrlo kvalitetnih) naslova koji se bave tematikom skladištenja podataka uz korištenje navedenih baza, te ako koristite neku od ovih platformi vrlo jednostavno ćete se snaći. Literature vezane uz druge baze podataka (čak ni za DB2) nema ni od korova, a literaturi o specifičnim proizvodima poput OLAP platformi ili front-end aplikacija nemojte se ni nadati – tu ćete se morati osloniti na dokumentaciju koju ste dobili uz produkt koji ste kupili ili naručiti dodatnu literaturu od proizvođača. Ugodno je iznenađenje što se u Algoritmu može gotovo uvijek naći i jedna ili dvije knjige koje se bave teorijom DW i DM sustava, po cijeni ne većoj nego na Amazonu. Ako vas to područje zaista zanima, onda takvu knjigu kupite bez većeg razmišljanja, cijene se obično krećiu između 400 i 500 kuna.

Treći i zasigurno najdjelotvorniji izvor je gorespomenuti Amazon, u kojem ćete gotovo sigurno naći svu teoretsku literaturu na engleskom jeziku koja će vam u životu trebati, te je dobiti poštom u roku tjedan ili dva. Problem s kojim ćete se vjerojatno suočiti je koju knjigu izabrati, budući da ih tamo ima na stotine. Zlatna pravila su slijedeća

  1. nema loše stručne knjige (za razliku od beletristike…), budući da ih pišu ljudi koji znaju svoj posao jako dobro! Iz svake knjige možete puno naučiti
  2. postoje knjige više ili manje primjerene vašem nivou znanja. Na Amazonu svaka knjiga ima opis, sadržaj, recenzije i najčešće jedno poglavlje koje se slobodno može pročitati – koristite te podatke za pomoć pri kupovini
  3. pokušajte kupovati knjige koje su izdane ove ili prošle godine – u BI i DW područjima tehnologije i metodologije se jako brzo mijenjaju i zastarijevaju

Na kraju, ako bismo morali nešto preporučiti, onda je to serija od tri knjige The Data Warehouse Toolkit Ralpha Kimballa i suradnika, otporna na zastarijevanje znanja, s puno korisnih stvari na priloženim CD-ovima (neke od njih smo uspješno i primijenili u praksi). Možete ih naći i na Amazonu. (D.O.)