Korporacijski informacijski portali

Poslovna analitika

Korporacijski informacijski portali

U zadnje vrijeme jedna od najviše (zlo)upotrebaljavanih novosloženica u svijetu poslovne inteligencije je EIP. Iza te skraćenice krije se pojam Enterprise Information Portal ili, prevedeno na hrvatski, korporacijski informacijski portal. EIP omogućava na jednom mjestu pristup informacijama iz BI sustava, suradnju s ostalim zaposlenicima (groupware funkcionalnost), pristup nestrukturiranim podacima kompanije (knowledge managment) te pristup ERP podacima kroz JAVA/HTML sučelje. Osnovne značajke koje definiraju EIP su slijedeće:

  • Jedno mjesto pristupa s kojeg se može doći do svih internih informacija potrebnih za efikasno obavljanje posla
  • Pretplata i publiciranje je funkcionalnost koja omogućuje svakom da na jednostavan način publicira novu informaciju ili da se pretlati na postojeću (recimo kad se kreira nova verzija izvješća da mu bude poslana mailom)
  • Sigurnost na razini grupe i korisnika koja osigurava da svako ima dostup informacijama koje su mu potrebne, a ne i onima koje ne smije vidjeti. Najefikasniji način za postizanje toga je integracija s LDAP serverom.
  • Suradnja među korisnicima mora biti jednostavna, što podrazumijeva zajedničko kreiranje i rad na dokumentima i projektima, te automatsku mail notifikaciju o predstojećim zadacima
  • Integracija poslovnih aplikacija korporacije u jedan sustav jednostavan za korištenje.
  • Personalizacija je vrlo bitna značajka, a omogućauje svakom korisniku da si (slično kao na “običnim” portalima) definira što od informacija koje su mu dostupne želi vidjeti na ekranu
  • Pretraživanje mora omogućiti da korisnik dobije rezultate samo iz onih područja za koje ima ovlaštenja, te također da u te rezultate budu uključeni i strukturirani i nestrukturirani podaci
  • Otvorenost podrazumijeva mogućnost pristupa i novim izvorima informacija koji u početku nisu definirani, ali se u međuvremenu pojave
  • Jednostavno administriranje osigurava potpunu kontrolu nad sustavom, svakodnevnim funcioniranjem i proširivanjem

Pojam EIP-a pojavio se prije nešto više od godinu dana, te je u međuvremenu postao strašno “in” – gotovo svaki ponuđač na tržištu veća ima svoju varijantu korporacijskog portala, a prve uspješne implementacije su proljetos napravljene s one strane Atlantika… Naravno, razlika u funkcionalnosti je ogromna, ponajviše u osiguravanju dinamičkog pristupa BI podacima, implementaciji sustava sigurnosti i osiguravanja otvorenosti sustava, što se može svrstati u najvažnije značajke.

I pred kraj, malo podataka iz jednog od istraživanja Survey.com čiji su najzanimljiviji dijelovi objavljeni u kolovoškoj kolumni M. Burwena u DM review-u: trenutno postoji pedesetak dobavljača koji imaju EIP rješenje u ponudi (to je bilo prije dva mjeseca, sad ih je sigurno više), u Americi 15% anketiranih kompanija implementira EIP, dok ih 68% razmatra mogućnost implementacije. Aplikacija koju anketirani najviše povezuju s EIP-om je svakako CRM (Customer Relationship Management), dok se od tehnologija najvažnijim za daljnji razvoj smatraju JAVA, XML, LDAP i SSL (praktično sve su vezane za otvoranost i sigurnost!!!).

Zaključak koji donosi većina stručnjaka čije sam tekstove čitao u zadnje vrijeme je da EIP nije stvar koja je za funkcioniranje organizacije nužna, ali je svakako poželjna. Iako je EIP trenutno jedna od vodećih tema u BI/DW svijetu te mu je značaj pomalo i prenapuhan, vrijeme će pokazati pravu vrijednost i upotrebljivost takvih rješenja, za koju stručnjaci ne dvoje da će biti velika.

(D.O.)