Microsoft DW radionica

Novosti

Microsoft DW radionica

Iako ova kolumna dolazi sa tjedan dana zakašnjenja, naše oduševljenje nije ni malo splasnulo. Naime, kao što ste mogli pročitati na vijestima, 29. i 30. siječnja u suradnji Microsofta, TechEda i SoftProa održana je radionica “Izgradite podatkovno skladište”, Radionicu je vodio mr. Janez Berce, poznati slovenski stručnjak za DW i OLAP tehnologije, a bila je namijenjena Microsoft partnerima, te je svega nekoliko mjesta bilo otvoreno za korisnike. Za ostale zainteresirane najavljene su uskoro nove radionice… Radionica od skladistenje.com dobiva dvije čiste petice!

Prva petica ide najprije gosp. Berceu. Iako se većina polaznika radionice nikada prije nije susrela sa pojmovima zvjezdasta shema, multidimenzionalni pogled na podatke, OLAP kocke i sl, on je to sve vrlo jednostavno i neposredno razložio. Ali prava vrijednost je u tome što nije sve ostalo na suhoparnoj teoriji, Kimballovim i Inmonovim definicijama, već naprotiv zahvaljujući njegovom dugogodišnjem iskustvu za svaki pojedini segment razvoja skladišta podataka imao je praktični primjer. Tijekom cijele prezentacije bio je potpuno otvoren i raspoložen za pitanja i komentare sudionika, kako o poslovnim problemima, tako i o svim alatima koje poznaje i s kojima je radio. Nesebično je podijelio vlastita rješenja i ideje primjenjena u slovenskim poduzećima poput Mercatora i Mladinske knjige… A pitanja polaznika radionice zbilja su frcala na sve strane… Ono što smo novo naučili je tzv. Arhitektura sabirnice (DW Bus Architecture) koja ide rame u rame sa zvijezdom i pahuljicom, a radi se o tome da imate više činjeničnih tablica povezanih preko zajedničkih dimenzija. Pojam izvorno potječe od Kimballa, a takve dimenzije koje vrše funkciju povezivanja više činjeničnih tablica on naziva conformed dimensions…

Druga petica organizatorima na ideji da svaki sudionik radionice pripremi i donese set podataka iz vlastitog radnog okruženja i da proces izrade dimenzijskog modela, učitavanja i transformacije podataka u relacijsko skladište, te izradu multidimenzionalnih kocki napravi sa tim podacima…

Osnovnu funkcionalnost i rezultate testiranja SQL Servera 2000 već smo vam prikazali u jednoj ranijoj kolumni, koju ćemo sada pokušati malo nadograditi.

Prva zgodna stvar je da sve DTS pakete koje ste kreirali za proces čišćenja, transformacije i učitavanja podataka možete posložiti u jedan nadzorni DTS koji predstavlja cjelovit posao sam za sebe i kojeg možete schedulirati da se izvršava prema potrebi. No, kad u relacijsku bazu učitate podatke iz transakcijskih izvora, valja novim podacima osvježiti i OLAP kocke. Tu vam SQL server pruža također mogućnost automatskog procesiranja kocki kreiranjem Analysis Services taska opet u DTS, a možete se odlučiti za jedan od tri načina: full process (odbace se svi postojeći podaci i iznova napune); refresh (samo podataka, dimenzije se ne mijenjaju) i incremental (osvježavanje svih postojećih i dodavanje novih podataka u dimenzije).

Ako imate potrebu kombinirati podatke iz dvije ili više kocki, to možete ostvariti kreiranjem tzv. virtualne kocke, a ideja vrlo slična kreiranju podgleda (views) u relacijskim bazama kombiniranjem podataka iz više tablica. Jedino ograničenje kod kreiranja virtualnih kocki je da morate raditi sa cjelovitom dimenzijom, odnosno ne možete filtrirati podatke, tj. raditi podskupove iz kocki po nekom kriteriju. Kombiniranjem činjenica iz više kocki možete stvarati nove činjenice.

Nadalje, SQL server vam omogućava particioniranje, ili običnim rječnikom rečeno, dijeljenje jedne velike kocke na više različitih diskova po nekom principu kojeg sami odredite (recimo po vremenskim periodima). Jedino o čemu trebate brinuti je da vam se podaci ne preklapaju, a ova funkcionalnost postoji samo u Enterprise verziji.

Druga polovica drugog dana radionice bila je rezervirana za g. Arijana Stipića i Softproov Manager 2000. Ali to je već materijal za neku od slijedećih kolumni u kojoj ćemo na usporednom testu provozati SoftPro Manager 2000, Knosys ProClarity i Seagate Crystal Analysis… (L.I.)