Može li Excel biti business intelligence alat ?

BI alati

Može li Excel biti business intelligence alat ?

Kad čujete za riječ Excel onda zasigurno pomislite na popularne proračunske tablice koje nas od 1993. godine uveseljavaju u sklopu Office paketa. Međutim u zadnjih nekoliko godina nailazimo na tekstove u kojima se pobija sva povezanost Excela s business intelligence-om, jer se smatra da je Excel jako ograničen u smislu veličine podataka koje može preuzeti i BI funkcionalnosti koje ovaj alat može pružiti. To se najviše odnosi na ograničenost broja redaka (njih 1048576) koje Excel u jednom sheetu može poprimiti, povezivanju više sheet-ova na principu relacijskih baza (primarni – sekundarni ključ), te vizualizaciji podataka. Je li se nešto u posljednjih par godina promijenilo saznati ćete kroz kratku „povijest“ evolucije Excela kao BI alata.

 

Ekspanzija tržišta self service BI alata i Power Pivot

Do 2010. Excel nije pokazivao neku veliku zainteresiranost za business intelligence tržište odnosno popularno tržište self service BI alata kao što su QlikView , Tableau ili IBM-ov Cognos. Microsoft je tu priliku mudro iskoristio i 2010. godine u sklopu druge verzije SQL Server 2008 odnosno R2 verzije u Excel  2010 nadogradio PowerPivot, tada “besplatni” dodatak koji dan danas zauzima dobar dio tržišta self service BI alata zbog svojih novotarija. Power Pivot je uveo novi koncept modeliranja podataka za poslovne korisnike te ne zahtjeva veliko IT znanje što je jedna od najvećih pluseva kod PowerPivot-a. Do tada su  podaci  tijekom obrade bili pohranjeni na hard disku računala, međutim PowerPivot uvodi in-memory i column store tehnologiju u Excel koja omogućava analizu i pohranu (RAM memorija) velikih količina (milijuna redaka) podataka u nekoliko sekundi. Ta tehnologija je poznata kao Veritpaq, odnosno današnji xVelocity (marketinški trikovi). Danas PowerPivot dolazi kao sastavni dio Excela 2013 s nekim preinakama u funkcionalnosti, međutim ako nemate Pro verziju Office paketa, možete se pozdraviti s PowerPivot-om 2013. Cijeli koncept tabelarnog modeliranja (tabular) je dobro prihvaćen da je u SQL Serveru 2012, OLAP (kocka) dobila “konkurenciju” tj. PowerPivot na serverskoj bazi koji služi za kompleksne enterprise projekte.

clip_image002_thumb_6AD96474

 

Sučelje Power Map-a (Geoflow)

Vizualizacija podataka u Excelu.

Svi smo upoznali osnovne vizualizacijske mogućnosti Excela (pita,linijski i stupičasti prikaz), međutim Excel nam nikad nije davao kompleksnije mogućnosti vizualizacije. Pojavom Power View-a, još jednog dodataka, Excel dobiva odlične vizualizacijske mogućnosti (mape, dinamični scatter plotovi) uz drag&drop sučelje, te omogućuje izradu prelijepih dashboarda u nekoliko sekundi. Power View je komplement Power Pivotu i na praktičan i brz način radi vizualizaciju velikih količina podataka. Osim Power View-a tu je i Power Map, donedavno Geoflow koji služi za vizualizaciju geografskih podataka na briljantno lijepoj mapi. Kao i Power View, Power Map je dodatak za Excel 2013, te ga možete preuzeti besplatno s Microsoftovih stranica.

pv

Izgled Power View dashboarda

Excel kao ETL alat? 

Možda zvuči čudno da Excel može postati ETL alat, međutim ovo je djelomično točno. Microsoft BI je razvio dodatak za Excel 2013, u beta verziji znan kao Data Explorer, a od neki dan poznat kao Power Query. Power Query nam omogućuje uvoz velike količine podataka iz različitih izvora kao što su SQL Server, Excel, Hadoop (HD Insight), RSS Feed, Facebook, čišćenje i formatiranje tih podataka kroz nekoliko klikova, te ubacivanje istih u PowerPivot-ov model kako bi ih mogli spojiti u jednu smislenu cjelinu, naravno sve u RAM memoriji. Radi se o besplatnom dodatku kao za Excel 2013 te kao Power Map, možete ga skinuti apsolutno besplatno.

slika

Sučelje Power Query-a (Data Explorer)

Može li Excel biti business intelligence alat?

Ne mogu završiti članak, a da ne odgovorim na naslovno pitanje. S jedne strane je vidljivo da je Microsoft kroz zadnjih nekoliko godina uložio dosta truda u BI funkcionalnosti Excela, međutim ono što korisnici Excela moraju znati da se svi ovi gore nabrojani dodaci mogu koristiti samo uz Pro verziji Office 2013, stoga oni koji imaju licence starijih Office-a, morati će nadogradit na verziju Office 2013 Pro. Naravno bilo bi sumnjivo ukoliko bi sve ovo bilo “besplatno”, jer znamo koliko koštaju konkurentski self service BI alati, stoga nas ne može začuditi ovaj potez Microsofta. PowerPivot, Power View, Power Map i Power Query su stvari koje od Excela rade alat na steroidima, te su zasigurno dodaci koji obećavaju. Ako ovim dodacima pridružimo i dodatak za Data Mining (rudarenje podataka) dobivamo jedan zaokruženi BI alat koji je spreman nositi se sa složenim zadacima. Moramo priznati kako se Excel transformirao iz običnog tabličnog kalkulatora u alat koji je spreman konkurirati specijaliziranim alatima za self service BI i to prepoznaju istraživačke kuće poput Gartnera. Što možemo očekivati u budućnosti? Prije nekoliko dana Microsoft je objavio da sve ove usluge idu u oblak  kao dio Office 365 paketa pod nazivom Power BI. Znači li ovo još veće širenje utjecaja Microsoftovih BI alata na tržištu i još veće približavanje business intelligence-a masama? Prosudite sami!