Osvrt na Gartner MQ 2017 – ima li novih iznenađenja?

BI alati / Poslovna analitika

Osvrt na Gartner MQ 2017 – ima li novih iznenađenja?

Mjesec veljača je dosta popularan za sve one koji prate analitički svijet, pa tako je bilo i ove godine. Nakon što sam dobio dosta mail-ova kako komentiram ovogodišnji Gartner i što se promijenilo u odnosu na prošlu godinu, moj zaključak je isti: ništa novo i revolucionarano.

Ukoliko pogledamo Gartner MQ iz 2015.  godine vidimo da je dosta dobavljača bilo u području lidera, gdje je Tableau Software iskakao iz paštete. 

Gartner 2015, Izvor: Gartner

Godinu dana poslije Gartner mijenja kriterije ocjenjivanja dobavljača i dolazi do preslagivanja na tržištu. Možete primijetiti da su veliki igrači (IBM, Oracle, SAP) nestali iz područja lidera, a dok je Microsoft ostao sa Tableau-om i Qlik-om u području lidera. Zasluženo ili nezasluženo što veliki nisu više u igri, to ostavaljam čitatelju na razmišljanje.

Gartner 2016, Izvor: Gartner

2017. godina nije donijela neke revolucionarne promjene, međutim  vidljivo je da su se Tableau i Microsoft udaljili od Qlik-a. Koji je razlog? O tome ću u drugom dijelu teksta, gdje ću napisati razloge mijenjanja BI tržišta.

Napomena: S obzirom da većinu svoga posla radim u Tableau Software alatima, biti ću pomalo pristran i pisati što je dovelo do toga da Tableau Software petu godinu stoji u području lidera, međutim dati ću i svoja iskustva sa alatima poput Microsoft PowerBI i Qlik Sense.

Gartner 2017, Izvor: Gartner

Što se dogodilo 2016 godine?

S obzirom da su zadnje desetljeće vladali alati koji prate tradicionalan BI i koji nisu imali namjeru mijenjati politiku, došlo je razvoja malih firmi koji su za to vrijeme imali disruptivnu tehnologiju. Jedan od tih alata je i Tableau Software koji je promijenio koncepciju self service BI-a i koji je nametnuo nove standarde velikim igračima. “Problem” je u tome  što veliki igrači poput SAP-a, IBM-a ili Oracle-a nisu ulagali u razvoj područja vizualne analitike i novih BI koncepata, pa se Tableau Software za tadašnje vrijeme činio kao raketna tehnologija. Međutim, jedini koji su se uspjeli trgnuti je ekipa iz Microsofta koja se alatom PowerBI (kojeg sam i osobno koristio) pokušava približiti Tableau Software. PowerBI je dobar alat, jeftin, ima odličan community, međutim ono što mu fali je široko prihvaćanje od krajnjih korisnika i nedostatak nekih bitnih funkcionalnosti. Jednom sam pročitao jedan komentar na Quora: “Ili voliš Microsoft tehnologije ili ne voliš, nema nešto između”. Uvijek sam tvrdio da Microsoft ima zaokruženo rješenje, od ETL-a, reportinga, data science platforme pa sve do “najboljeg BI alata” Excela i zasluženo zadnjih nekoliko godina stoji u području lidera.

Qlik nikad nisam puno istraživao, ali ono što znam je da ima najbržu in-memory tehnologiju od svih BI alata i da je široko prihvaćen u enterprise svijetu. Međutim, zadnjih nekoliko godina zbog loših strateških odluka poput napuštanja razvoja QlikView alata koji je dugo bio standard i neuspjelog migriranja na QlikSense gubi kompas. Da budem iskren, Qlik Sense mi je od svih BI alata s kojima sam radio bio toliko neintuitivan i sama pomisao da krajnji korisnik mora pisati skripte ukoliko želi napraviti nešto konkretno je skroz promašeno.

Međutim drago mi je što to stvara pritisak na tržištu, jer bez dobre konkurencije nema i stalnih inoviranja. I to nije samo na tržištu analitičkih alata, nego primjerice na tržištu PC procesora. Pogledajte što se dogodilo Intelu, koji je zadnjih nekoliko godina uživao poziciju lidera na tržištu. AMD je potajice radio na procesorima koji su puno brži, a duplo jeftiniji i sad dok/ako Intel reagira AMD će mu uzimati profit.

A što se dogodilo sa ostalim velikim dobavljačima?

SAP je izbacio SAP Lumiru čije sučelje neodoljivo podsjeća na Tableau Software, a mislim da SAP ima svoje tržište i da su svjesni da ne mogu puno konkurirati na ovom tržištu. Oracle je bio izgubljen u MQ u 2016. godini, jer nisu napravili nikakav veći korak od Oracle OBIEE koji u današnjim pogledima izgleda potpuno zastarjelo. IBM kao korporacija još vlada u dijelu reporting dijela (Cognos), međutim nisu ozbiljno ušli u tržište vizualne analitike. Ono što nude tržištu je cloud proizvod IBM Watson Analytics, koji se oslanja na tzv “smart analytics” što IBM radi jako dobro.

Gdje vidimo Tableau Software u 2017 godini?

Tableau Software iz godine u godinu nameće standarde tržištu, pa se nadam da i ova godina neće biti iznimka. Tableau Software je tvrtka koja ulaže velike novce u istraživanje i razvoj novih tehnologija, koja ima specifičnu licenčnu politiku (cijene su javno dostupne) i koja ima vjerojatno najveće zagriženike u  zajednici. Ukoliko ste ikad koristili Tableau Software, onda ste vjerojatno biti začuđeno koliko je lako uzeti podatke, napraviti analizu i vizualizaciju podataka i podijeliti je s ostalima, a sve to bez pisanja bilo kakvih linija koda.

Gartner je uzeo u obzir inovacije koje su najavili na Tableau Software konferenciji i koji će promijeniti tijek razvoja Tableau Software kao kompanije.

Neke od inovacija su:

  • Uvođenje poboljšanog Data Governance modula na Tableau Server/Online, jer je opće poznato ukoliko korisnicima dozvoliš previše slobode, cijeli sustav postaje anarhija.

Izvor: Tableau Software

  • Hyper – ovo je dio koji najviše očekujem. Hyper je nova in-memory baza podataka, koju je Tableau Software kupio prošle godine od strane minhenškog tehničkog fakulteta i ove godine će je integrirati unutar Tableau Software proizvoda. Koliko je dobra? Ono što sam vidio na demo-u, Hyper je OLTP i OLAP baza podataka što znači da će moći raditi inserte, analitiku te vrtiti machine learning algoritme u realnom vremenu. Hyper radi inserte 250 tisuća redaka u sekundi, te analizu 3 milijarde redaka u realnom vremenu. Demo uvijek odstupa od realnog slučaja, ali ovo je nešto što će zasigurno otvoriti nove studije slučaja pogotovo u području IoT (Internet of things). Ukoliko želite znati nešto više o Hyperu, posjetite službenu stranicu i izvrtite koji kompleksni upit na bazu podataka.

 

  • Project Maestro – Tableau Software ulazi u domenu tzv. self data preparation alata, gdje će nastojati primjeniti vizualnu logiku u pripremi podataka. Iako je projekt tajnovit, ono što znamo da će ispod “haube” biti Hyper, a da će proizvod biti dostupan do kraja 2017. godine.

Izvor: Tableau Software

  • Dodatne analitičke mogućnosti – uvođenje NLP (natural language processing) modula kojeg ima većina popularnijih BI alata, smart data discovery, uvođenje algoritama za strojno učenje itd.

 

Ukoliko želite saznati više detalja o Gartneru i na koji način su evaluirali alate, pročitajte cijeli izvještaj.

Također, pročitajte zanimljiv članak od Jen Underwood koja je relevantan izvor BI području.

 

 

* Ovaj članak predstavlja osobni stav autora i nikako nije stav Poslovne inteligencije

 

 

Tagovi: / /