Panorama NovaView 4.5

BI alati

Panorama NovaView 4.5

Piše: Dražen Oreščanin

Panorama NovaView je malo drugačiji BI klijent za Microsoft SQL Server. Naime, prije devet godina Microsoft je napravio poslovni potez koji je, kako se ispostavilo, bio sjajan – od male izraelske tvrtke Panorama otkupio je tehnologiju koja je bila osnova za ono što danas poznajemo kao Microsoft Analysis Services.

panorama

Zajedno s tehnologijom, u Redmond je prešao i tim od nekoliko ključnih ljudi koji su nastavili razvoj i u roku od nekoliko godina stvorili OLAP server koji je doslovno pomeo konkurenciju i osvojio 30% tržišta. U vrlo ranoj fazi i Marin Bezić, redovni predavač na Windaysima, pridružio se tom timu, te o tom dijelu priče on svakako ima puno više za reći.

U međuvremenu, Panorama nije gubila vrijeme, te je svu pažnju koncentrirala na razvoj klijentske platforme za Analysis Services poznate pod imenom NovaView. U početku nije bilo jednostavno, budući da je većina korisnika Analysis Services bila s one strane Velike Bare, gdje relativno mala Izraelska tvrtka nije imala logistiku za borbu s domaćim igračima poput ProClaritya ili Crystala. Ali, kako je stari kontinet sve više prihvaćao Microsoftovu OLAP tehnologiju, tako je i Panorama uzimala sve više maha i u zadnje tri godine ostvarila izuzetne rezultate – svake godine je imala rast prihoda 200%, preselila je sjedište u Kanadu, te otvorila urede na svim važnijim svjetskim tržištima. U Europi, na Srednjem istoku i Aziji (EMEA regija) i Kanadi, Panorama je preferirani Microsoftov partner za BI, te usko surađuje s Microsoftovim lokalnim uredima.

Taj položaj Panorama može zahvaliti ponajviše tehnološkoj integraciji s Microsoftovim proizvodima. Primjerice, integracija s Reporting Services bila je omogućena još krajem 2003. dok su RS bili u drugoj beti. Trenutačno je aktualna verzija Panorame 4.5 koja podržava Analysis Services 2005. Taj napredak se vidi i u stavu tržišnih analitičara, budući da je početkom 2004. i Gartner uvrstio Panoramu u svoj magični BI kvadrant, te je od tada redovno prati.

U Hrvatskoj i regiji je Panorama prisutna zadnje dvije godine preko regionalnog distributera, tvrtke Poslovna Inteligencija d.o.o., te mreže value added resellera. Korisnici Panorame su uglavnom tvrtke srednje veličine, poput M-SAN-a ili Farmacije, iako u regiji postoje i veliki korisnici s više od stotinu korisnika poput Makedonskog Telekoma. Web sučelje i help sustav Panorame su u potpunosti lokalizirani na hrvatski.

Nakon ovog podužeg uvoda važnog za razumijevanje koncepta same platforme i odnosa s Microsoftom, vrijeme je da se posvetimo i prikazu same platforme.

Instalacija, konfiguracija i administracija

Prvi dojam administratora u sustretu s NovaView platformom je – čuđenje. Naime, cijela instalcija serverske i klijentske komponente ima gotovo smiješno malih 39 MB, a za instalaciju i konfiguraciju je potrebno petnaestak minuta. Naravno, takva jednostavnost pobuđuje i skeptičnost – što se ustvari krije iza nečeg tako jednostavnog? U biti, ništa posebno i neočekivano, ali gotovo sve potrebno čak i za vrlo zahtjevne korisnike.

Kao prvo, integracija s Analysis Services Security modelom je odlična – Panorama server može importirati Role s Analysis Services, te tu arhitekturu nadograditi s dodatnim atributima, primjerice da li pripadnik pojedine role smije vidjeti izvještaj, kreirati dodatne kalkulacije ili spremiti novi izvještaj.

Sva ostala funkcionalnost koja se očekuje od ovakvog servera je tu – mogućnost slanja notifikacija korisnicima kad se osvježe podaci u kocki ili kad se izvještaj promijeni, spremanje izvještaja kao Excel ili PDF datoteke, odličan caching mehanizam na relacijskoj strukturi, automatsko logiranje pristupa u SQL bazu i mogućnost analize korištenja. Ništa previše, ništa premalo…

Windows klijent

Prvi dojam korisnika u sustretu s NovaView platformom je izuzetna jednostavnost. Umjesto očekivanih petnaest izbornika i deset traka s alatima, sučelje doslovno izgleda pomalo «ćelavo». Takav koncept možda će odbiti korisnike sklone sofisticiranoj analitici, ali će obični, prosječni korisnik biti vrlo, vrlo zahvalan. Napraviti izvještaj s grafom i tablicom, te početi analizu podataka je posao od dvadesetak sekundi kroz koji korisnika vodi jednostavan Wizard. Tajna prividne «ćelavosti» je u kontekstualnosti izbornika – ovisno o tome na kojem elementu se nalazite (tablici, grafu, anotaciji), tako i izbornici mijenjaju sadržaj. Međutim, ni vrsniji analitičari neće ostati zakinuti – gotovo sve opcije na koje oni računaju u analitičkim alatima poput kreiranja složenih kalkulacija, direktnog unosa MDX-a, What-If analize, dfiniranja KPI-eva ili raznih metoda za forecasting, dostupne su ako se malo detaljnije «pročačka» po izbornicima.

Thin klijent

Thin klijent dolazi u dvije inačice – kao Java aplet i kao DHTML. Java aplet je na prvi pogled malo začuđujuće rješenje u Microsoft okruženju, ali u stvari prilično logično, budući da jednom kada se učita, sav prikaz podataka se renderira na klijentskoj strani, dok je promet sa serverom minimiziran, što omogućava istovremenu podršku za veliki broj korisnika i Ekstranet implementacije s relativno skromnom hardverskom osnovicom. Dobar primjer takve implementacije je BI Sustav u turizmu (BIST).

Thin klijent ima nešto manje mogućnosti od Windows klijenta, ali za prosječnog korisnika potpuno dostatne. Bazirano na Javi, sučelje podržava drag & drop funkcionalnost i neke vrlo zgodne trikove kao što je dinamički odabir sadržaja grafa koji može prikazivati samo dio sadržaja tablice ili mouse over prikaz vrijednosti pojedinog stupca na grafičkom prikazu. Prosječnom će se korisniku pak ponajviše svidjeti mogućnost mijenjanja skinova.

Također, za ljubitelje Excela, u standardnoj opremi je i Add-In za Excel, koji ima funkcionalnost gotovo istovjetnu kao Windows klijent.

Integracija s ostalim Microsoft proizvodima

Kao što je već prije spomenuto, Panorama je integrirana i s Reporting Services komponentom SQL Servera. Nekoliko je načina integracije. Prvi način jekorištenje Performance Dashboarda, o čemu više možete pročitati kasnije u tekstu. Drugi je Add-In za Reporting Services, koji omogućava da se u Visual Studiu napravi RS izvještaj temeljen na NovaView viewu, ispublicira na RS server, te se iz njega napravi Drilltrough (svrdlanje, poniranje) u NovaView web klijent. Treći i ponajbolji način je korištenje Panorama Enterprise Reportera, što je ustvari web-platforma za kreiranje i publiciranje RS izvještaja koja nadomješta Visual Studio. Drugi i treći način su, na žalost, zasebni proizvodi i dostupni su uz nadoplatu.

Ostali Microsoft proizvodi s kojima je Panorama NovaView platforma integrirana su SharePoint portal koji može kao jedan od sadržaja prikazivati i Panorama viewove, te MapPoint koji se može embedati u Panorama Windows klijent te na taj način dobiti i prikaz geografski ovisnih podataka. Na žalost, MapPoint 2004 još uvijek nema detaljnu kartu Hrvatske.

SQL 2005 podrška i nove verzije

Verzija 4.5 Panorame radi s SQL 2000 i SQL 2005 Analysis i Reporting Services. Krajem godine se očekuje verzija 5.0, koja će biti praktično napisana ispočetka na .NET tehologiji, odnosno u J#-u i koja bi trebala donijeti još mnoge novosti koje trenutačno nisu dostupne javnosti. Ako Panorama nastavi izbacivati novotarije jednakim tempom kao što je činila protekle dvije godine, možemo očekivati zaista svašta.

Dashboard i SDK

Panorama ima vrlo dobro dokumentiran SDK koji omogućava komunikaciju s Panorama web sučeljem iz ASP i ASP.NET stranica, te implementaciju različitih modela autentikacije. Na temelju tog SDK-a je napravljena i komponenta nazvana Performance Dashboardkoja također spada u standardnu opremu. Iza tog naziva je ustvari vrlo funkcionalan portal temeljen na ASP-u koji omogućava vizualnu administraciju i integraciju Panorama viewova s RS izvještajima, «običnim» HTML-om ili čak i Excel tablicama. Iza Dashboarda je repozitorij na SQL serveru koji se brine o spremanju sadržaja te sigurnosnim ovlastima korisnika.

Dashboard je vrlo jednostavan za korištenje, a također je prilično jednostavna i administracija. Stranica Dashboarda koja jedan pored drugog prikazuje Panorama View i RS izvještaj kreirana je u svega nekoliko minuta. Također, uz malo detaljnije poznavanje metoda za komunikaciju s Panorama objektima iz SDK-a, mogu se kreirati zaista impresivni interaktivni izvještaji.

Zaključak

Vrlo je teško ukratko opisati funkcionalnost jedne ovako složene i diverzificirane platforme u relativno skučenom opsegu ovog kratkog prikaza, ali nadam se da sam uspio barem djelomično dočarati bar dio funkcionalnosti koja se krije ispod haube. Po mom mišljenju, puno je više dobrih nego manje dobrih rješenja koja zaista jako dobro nadopunjuju SQL server arhitekturu. Ako vam je ovaj tekst zagolicao maštu, imate sreće – Panorama je jedan od relativno rijetkih dobavljača na tržištu koji će vam, uz obaveznu registraciju i blagoslov distributera, dati trial verziju na testiranje. Sretno! (D.O.)