Pet business intelligence trendova u 2013. godini

Novosti

Pet business intelligence trendova u 2013. godini

Prošli smo prvu polovicu 2013. godine i ova godina je zasigurno značajna za poslovnu inteligenciju. Koji nas trendovi čekaju u ovoj godini saznajte u ovom članku.

1.)  Veliki podaci ili veliki problem ?

O Big Data ilitiga velikim podacima smo već pisali u  mnogobrojnim članacima na našem portalu stoga, pa ako želite saznati nešto više o Big Data obavezno ih pročitajte. Uglavnom zasnovan na open source platformama (Hadoop), Big Data je zacijelo pojam o kojem će se još dugo pričati. Big Data  nije nešto novo, nego jednostavno nastavak razvoja tehnologije, posebice tehnologije masivnog pararelnog obrađivanja podataka (Massive Parallel Processing) i povećanja performansi hardvera po nižim cijenama. Sami Hadoop je u 2008. i 2009. godini bio znanstveni projekt, međutim tek je u 2011. godini postao mainstream tehnologija i široko prihvaćen kao platforma koja radi s velikim i nestrukturiranim podacima. Uz to Hadoop se sve više koristi i za “real time” analitičke projekte te koristi svoje “dodatke” kao što su Sqoop, Hive, Pig, Mahout (machine learning) kako bi omogućili što bolje obrađivanje velike količine podataka. Također već postoje implementacije aplikacija zasnovanih na Big Data  u poslovnog svijetu primjerice u financijskom i telekomunikacijskom sektoru, međutim Big Data nije samo ograničen na velike korporacije, nego i na mala i srednja poduzeća.

2.) Business intelligence alati za “mase”

Kao što sam maloprije spomenuo, pojava sve boljih performansi računala je dovela do sve bržeg razvoja business intelligence alata za mase. Uglavnom oslonjeni na in-memory tehnologiju koja omogućuje analizu podataka u radnoj memoriji (RAM) umjesto u standardnoj hard disk memoriji, self service BI alati pružaju vrhunske performanse pri analizi velike količine podataka za ad-hoc odluke. Sama ideja self service business intelligenca je temeljena na tome da poslovni korisnici mogu analizirati podatke kako bi donosili bolje odluke, a da im za to ne treba pomoć IT odjela te umjesto pisanja SQL upita ili nekih drugih vrsta upita, danas se sve svodi na drag&drop grafičko sučelje. Najbolji primjeri business intelligence-a su Microsoftov paket za self service BI unutar Excela 2013, Tableau, QlikView, Tibco, Spotfire.

slika

3.) Business intelligence u oblaku

Iako je sama primjena tehnologija oblaka u poslovanju postoji dugi niz godina, oblak kao marketinški pojam se spominje zadnjih nekoliko godina. Uglavnom zasnovan na korištenju računalnih resursa kao uslugu u zadnje vrijeme je potvrđen kao tehnologija koja obećava. Umjesto kupovanja licenca za softver, skupih servera i administratora koji bi sve to trebali održavati, jednostavno možemo kroz pretraživač kupiti sve navedeno u količini koje mi želimo i za koju plaćamo unaprijed poznatu cijenu. U zadnje vrijeme dolazi i do razvoja rješenja za business intelligencu u oblaku i uglavnom se nudi kao SaaS tj. softver kao usluga. Iako ovo tržište još mora “odrasti”, zasigurno je puno potencijala za razvoj startup tvrtki koje vide profit u ovom sektoru. Najveća mana oblaka je sama sigurnost podataka koje poduzeće posjeduje tj. sam strah poduzeća da su im podaci od velike tajnosti pohranjeni na tuđim serverima.

4.) Business intelligence na mobilnim uređajima

U zadnje vrijeme smo svjesni promjena koje se događaju na tržištu pametnih telefona i tableta. Zbog sve kompleksnijeg poslovanja, poslovni korisnici moraju svoje odluke donositi ad-hoc uz pomoć podataka i nisu uvijek u prilici za uz sebe imaju laptop ili desktop računalo. Pregledavanje real-time podataka i izvještaja uz mobilne uređaje se sve više koriste u razvijenijim tržištima i njihovim poslovanjima. Također gore spomenuti BI u oblaku će zasigurno omogućiti sve lakši pregled podataka, za što će nam trebati ni više ni manje nego internetska veza.

slika

5.) Poslovna analitika kao prilika

S obzirom da se danas povećava broj izvora koji generiraju podatke i da količina podataka koja se generira eksponencijalno raste, neće nam biti dovoljni standardni business intelligence alati kako bi pronašli skriveno znanje koje se uglavnom skriva u polustrukturiranim i nestrukturiranim podacima. Podaci koji dolaze iz različitih izvora kao što su mobilne aplikacije, društvene mreže i ostali oblici podataka će zahtijevati specijalizirane alate za analizu tih podataka. Također ne smijemo zanemariti klasične strukturirane podatke koje se nalaze u tabličnom obliku gdje dolazi do pojave naprednih alata za rudarenje podataka, danas pod marketinškom krinkom poznatih kao alati za prediktivnu analitiku, koji na temelju različitih algoritama temeljenih na strojnom učenju predviđaju “budućnost”.

Izvor informacija i slike : Tableau Software