Prva hrvatska CRM konferencija

CRM

Prva hrvatska CRM konferencija

U zadnje vrijeme nekako sam pun primjera iz života. Ovaj put u glavnim ulogama su jedan od lanaca supermarketa u Zagrebu i otac moje bolje polovice. U jednom supermarketu on je već duže vrijeme redoviti kupac – taj supermarket točno mu pruža stvari koje su mu bitne – prima kreditne kartice, nalazi se točno na putu od posla do kuće (a bliže je kući, za subotnje kupovine), ima krasno svježe meso a i cijene su prihvatljive. Nedavno je taj lanac supermarketa imao godišnjicu poslovanja, ili ljepše rečeno rođendan, te je putem novina i radija pozivao ljude na proslavu – degustacije, zabavni program, prigodne prodaje, nagradne igre… U dobroj vjeri upitao sam svog punca da li će ići na rođendan, na što je on odgovorio da nije pozvan. Na moj upitan pogled i objašnjenje da su pozivi u svim novinama i na svim radio-stanicama, mirno mi je objasnio da on nije pozvan – svaki mjesec on u tom supermarketu ostavi barem četiri tisuće kuna, te s pravom očekuje da bude osobno pozvan na proslavu… Ono što vas zasigurno zanima je da li on još uvijek kupuje u tom supermarketu – odgovor je da, kupuje. Razlog je jednostavan – nijedan drugi lanac u Hrvatskoj mu neće ponuditi ništa što bi mu moglo biti jači faktor vezivanja kupca od četiri već navedena razloga (kartica, lokacija, meso i tek na kraju cijena), jer ga jednostavno nitko ne poznaje onoliko koliko bi trebalo da zna što mu treba.

Tu polako dolazimo do CRM-a i teme konferencije održane na e-business forumu u Zagrebu u hotelu Intercontinental 16. i 17. svibnja. Objašnjavati opet što je i zašto je CRM baš i nema smisla, ako netko nije pročitao, to je Lidija odlično napravila u CRM, uvod kolumni. Htio bih samo, kao komentar na prethodnu pričicu, nadovezati mišljenje regionalnog direktora za CRM velike konultanske kuće KPMG, izvjesnog gospodina Findicha koji je na konferenciji održao prezentaciju. G. Findich je u jednom trenutku upitao moderatora da li je ovo prva CRM konferencija u Hrvatskoj, te kad je dobio pozitivan odgovor, rekao je nešto kao “super, onda imate još dvije godine prije nego što netko to počne upotrebljavati. Ali, čim netko počne, morati će to učiniti i svi ostali, jer više neće biti konkurentni…”

Moram priznati da sam na konferenciju krenuo prilično skeptično, budući da smo već u najavi frknuli nosom na potpuni izostanak nezavisnih stručnjaka – letimičnim pogledom na raspored, cijela konferencija je bila jedan veliki slijed prezentacija velikih svjetskih igrača u CRM areni, od kojih je nekolicina isturila u prvi plan lokalne urede ili distributere. Među njima se, nekim čudom, našao i SoftPro s Managerom 2000, valjda kao izuzetak koji potvrđuje pravilo… Dakle, pripremljen na gomilu “Mi ovo, mi ono…” nastupa, doživio sam izuzetno ugodno iznenađenje – svega nekoliko prezentacija se svodilo na predstavljanje vlastitih proizvoda. Takve prezentacije dalje neću niti spominjati – ipak su se ljudi potrudili doći i održati prezentaciju, nije OK da ih kudimo zato što su drugi bili bolji… Uglavnom, većina predavača se koncentrirala na teorijske postavke, metodologije koje koriste, obogaćene hrpom primjera iz implementacija CRM sustava u velikim kompanijama u raznim dijelovima svijeta, a činjenica da dolaze iz neke kompanije bila je vidljiva samo u kutu ekrana prezentacije. Bilo je tu zaista svega – poslovnih i tehničkih tema, vrlo, vrlo zanimljivih, od kojih su ponajbolje publiku stvarno zaintrigirale, što se vidjelo po brojnim pitanjima i skraćenim pauzama za okrijepu. Red je da spomenem i ponabolje po mom osobnom mišljenju, iako dvije ili tri prezentacije, na žalost, nisam ni uspio čuti. Dakle, najveće pohvale zaslužuju već prije spomenuti KPMG, te NCR, SAP i SAS (sve neke skraćenice…). Moram iskreno priznati, čak je i cinični pametnjaković poput mene imao što za naučiti…

Riječ-dvije i o publici, bilo je zasigurno šezdesetak sudionika, nije bilo “velikih” poslovnih faca – njima to naravno ne treba. Uglavnom su to sve bili mladi stručnjaci iz raznih kompanija, ne samo financijskih institucija, iako su ovi prvi prevladavali. U svakom slučaju, to je generacija koja CRM projekte treba iznijeti na svojim leđima.

Naravno, da ne bude sve pet, pobrinuo se organizator kojem se može uputiti nekoliko logističkih primjedbi. Prvi dio konferencije održan je u nekoj dvorani na drugom kraju hotela, jer je dvorana u kojoj je konferencija trebala biti bila zauzeta. Zatim, polovica prezentacija nije bila priložena u materijalima, a ni popis sudionika – to ćemo navodno dobiti mailom. Okrijepa u pauzama bila je prilično dijetalna – kava i mineralna, za 950 kuna mogao se baš naći koji sokić ili keks. Raspored je bio užasno natrpan – prvi dan od 9 do 18 i 30 uz pola sata pauze za ručak (trebalo je biti sat, ali pitanja, pitanja…), a drugi dan u 13 sati fajront? I na kraju, moderiranje je ponekad znalo biti prilično agresivno, predavači su u jednom trenutku tjerani u detalje, a onda ih se praktično u slijedećem trenutku u pola rečenice znalo prekinuti zbog nedostatka vremena.

U svakom slučaju, palac gore, nadam se da će biti više sličnih događaja… (D.O.)