Tableau novosti

BI alati / Vizualizacija podataka

Tableau novosti

Ovaj članak bih želio posvetiti Tableau obitelji s obzirom na to da na ovoj stranici i nismo toliko puno pisali o njima iako smo imali dosta slučajeva gdje smo ga koristili ili čak gdje je Tableau bio i je zvijezda projekta. Nedavno nam je došla nova verzija Tableau Desktopa 8.2. s nekoliko novosti. Ono što nas konkretno najviše zanima su dvije stvari : redizajn spajanja na baze te uvođenje priča (Story). Redizajn je osmišljen kako bi pojednostavnio prijašnje spajanje na različite baze koje je bilo zbijeno unutar jednog prozora, dok sada na raspolaganju imate cijeli zaslon. Neke od konekcija su uklonjene ili preimenovane, ali i dalje Tableau nam pruža široku paletu na koju se možemo spojiti. Prilikom odabira konekcije te spajanja na recimo excel file, dobivate zaslon kao što je ispod.

tableau access

S lijeve strane imate naziv Vaše baze (u ovom slučaju je to access baza podataka – Coffee Chain), te nazive tablica s tražilicom koja je izuzetno korisna ukoliko npr. pretražujete skladište podataka koje sadrži nekoliko stotina tablica. Također, postoji mogućnost kreiranja Custom SQL te je moguće preimenovati našu konekciju jednostavnim klikom na sam naziv (Sample – Coffee Chain (Access)). U odnosu na prošlu verziju sad imamo priliku vizualno vidjeti kako su naše tablice povezane te jednostavnim klikom na krugove između njih možemo mijenjati joinove. Ispod se nalazi prikaz naših povezanih tablica te ono na čemu možemo nastaviti raditi ukoliko u ovom trenutku kliknemo Go to Worksheet. No, prije toga također na vrhu možete primijetiti i već poznate konekcije Live i Extract (ako ste radili s Tableau). U našem slučaju smo uživo spojeni na našu bazu, no naravno mogli smo jednostavno napraviti Tableau ekstrakt tih podataka te raditi na njima. S obzirom da smo uživo spojeni na bazu svaka promjena na njoj će se automatski primijeniti i na Tableau izvještaj ili vizualizaciju. Zadnja stvar su filteri koje možemo dodavati već i na samom izvoru i oni nisu dodani u našem slučaju. Većina ovih stvari je i već prije postojala, no sad smo dobili puno ljepši prikaz te se sve nalazi na jednom mjestu.

tableau story

Sljedeća i meni puno zanimljivija stvar, s obzirom na to da dosta pišem na raznim portalima, su story ili priče. Ono što je cilj s njima postići je ponovno jednostavnost tj. da krajnji korisnik na jednom pogledu može doći do svih informacija kroz jednu kratku priču. Ovo nam se također pokazalo veoma korisnim prilikom kreiranja izvještaja za jednu stranu telekomunikacijsku kompaniju, gdje smo imali nekoliko dashboarda koji su zapravo bili dio jedne priče te smo ih sve stavili pod jedan story. Tako da je krajnji korisnik unutar jednog pogleda mogao saznati sve o događanjima vezanih za njegove korisnike u tom tjednu. Na našem primjeru kave imamo unutar jedne priče kartu SAD-a koja je obojena po državama, a jačina boje ovisi o prodaji u toj državi. Zatim imamo jedan bar char na kojem se nalaze podaci Sales, Margin i Profit te zadnji izvještaj Profit po Market i Product Typeu. Kao što možete vidjeti iz slike, editiranje naše priče se odvija u nekoliko klikova te nalazimo tipke za New blank point i Duplicate. Navigacija kroz priču je kroz strelice s lijeve i desne strane. Glavna razlika između dashboarda i storya je objašnjena od Tableau ekipa na način da dashboardi odgovaraju na pitanje ŠTO, a story na ZAŠTO. Tableau je zasluženo na samom vrhu što se tiče vizualizacije podataka, a ukoliko želite otkriti i ostale njegove čari preuzmite trail verziju ili free verziju Tableaua te se malo poigrajte s podacima. Također, na njihovoj stranici imate video tutoriale ukoliko Vas nešto konkretno zanima.

Ostale novosti su:

  • Nova konekcija za Excel koja omogućava učitavanje preko 255 stupaca te ima bolju detekciju tipova podataka te bolje prepoznavanje funkcija
  • Nove karte s velikom mogućnošću zooma te detaljniji prikaz podataka (sve do razina ulice) – veliko poboljšanje
  • Tableau napokon dostupan na MAC računalima
  • Potpora za SAP Hanu (varijable i kreiranje parametara)