Zašto je IBM kupio Informix?

BI alati

Zašto je IBM kupio Informix?

Nedavno je objavljena kupovina Informixovog database bussinesa od stane IBM-a, o čemu detalje možete vidjeti u press-releaseu koje su zajednički izdale obje kompanije. Ta je vijest podigla dosta prašine, te je isprovocirala mnoge komentare u stručnoj javnosti u svijetu. Kupoprodaja sama zaslužuje da se na skladistenje.com malo detaljnije pozabavimo ovom viješću, koja je za nekoga bila iznenađujuća, dok za druge baš i nije. Naravno, glavni razlog tome je bitna uloga obiju kompanija u BI & DW areni, gdje su, uz Oracle, Microsoft, SAS, MicroStrategy i Business Objects bili jedini igrači svetskih razmjera koji su imali aktivne zastupnike ili distributere u Hrvatskoj. IBM je predstavljan putem IBM Hrvatska i IBM business partnera, dok Informix zastupa zagrebački Alfatec. Također, obje kompanije imaju široku bazu korisnika u Hrvatskoj, od kojih neki aktivno koriste i platforme i alate namijenjene poslovnoj inteligenciji. Pokušati ćemo malo sumarizirati najvažnije komentare nedavno objavljenje kupnje, zaviriti malo iza svjetala pozornice, te pokušati između redaka pročitati kakve će posljedice kupnja donijeti proizvodima kompanije, te korisnicima tih proizvoda. Da bismo najavljenu kupnju malo bolje razumjeli, potrebno je malo dublje zaviriti u prošlost obiju kompanija.

IBM već desetljećima neprikosnoveno vlada u areni mainframe računala. Također, IBM je i jedina kompanija koja proizvodi AS/400 platformu, koja, iako ne pripada grupaciji open-standard platformi, ima veliku bazu instalacija u kompanijama srednje veličine u svijetu. Praktično jedini RDBMS zastupljen na te dvije platforme je IBM-ov DB2, što IBM-u osigurava visoko mjesto na tržištu proizvođača database platformi. U zadnjih petnaestak godina u manjim i srednjim kompanijama zavladale su druge operativne platforme – prvo UNIX, zatim Windows NT, te u zadnje vrijeme i Linux i Windows 2000, koje kompanijama te veličine donose mogućnost uspostave kvalitetnih i stabilnih sustava uz nižu ukupnu investiciju. Na UNIX tržištu su se kao vodeći RDBMS dobavljači pozicionirali početkom prošlog desetljeća Oracle, Informix, Ingres i Sybase, dok je na NT platformi prilično neprikosnoveni Oracle i Microsoft SQL server. IBM je sa svojim verzijama DB2 UDB prisutan na svim tim platformama, ali bez značajnijeg utjecaja – 5 do 10% tržišta nije udio kojom bi veliki plavi bio zadovoljan. Jedan dio razloga takvom stanju leži zasigurno i u funkcionalnosti i performansama svakog od tih RDBMS-ova, a drugi je razlog svakako cijena. Kupovinom Informixa IBM prvenstveno kupuje tržišni udio (10% na UNIX platformi i vrlo malo na NT platformi), 100.000 klijenata, te njima zanimljive tehnologije koje kane inkorporirati u DB2 platformu, o kojima ćemo nešto kasnije. Glavno pitanje koje se postavlja je što će biti sa sadašnjih 100.000 korisnika – da li će se Informixove platforme i dalje razvijati ili će klijenti biti forsirani na prelazak na DB2 platformu…

Informix je, s druge strane, svoje najbolje dane imao prije desetak i više godina, kada je držao i do 25% tržišta DBMS sustava na UNIX platformi. U međuvremenu, Oracle je jačao, dok su svi ostali konkurenti (Informix, Ingres, Sybase) stagnirali ili padali. Razlog tome nije sama kvaliteta DBMS-a, nego nagradnja u kojoj je Oracle izgleda našao pravi put – Oracle danas znatan dio prihoda ostvaruje od konzultantskih usluga, a također i od poslovnih aplikacija koje se naslanjaju na Oracle database. Informix je krenuo drugim putem, koji se nije pokazao baš uspješan – investirao je u kupovinu nekoliko kompanija (Ardent, RedBrick, Cloudscape) koje su imale jako dobre proizvode komplementarne Informixovom databaseu, koji su trebali integrirani kreirati jednu univerzalnu platformu koja bi omogućavala sve potrebno za rad s podacima. Međutim, to se nije pokazalo kratkoročno vrlo uspješnim potezom, te se krajem prošle godine Informix podijelio na dvije kompanije – Informix Software, koji je nastavio brinuti o database produktima, te Ascential Software, koji se bavi “Information Asset Managementom” (tu bi spadale BI tehnologije…). Analitičari su pretpostavljali da je riječ o koraku koji prethodi spin-offu jednog od dva businessa, te su počeli spekulirati o budućem kupcu. Trenutačno Informix u svojoj gami database proizvoda ima Informix Dynamic Server (njihova standardna baza), Informix XPS (Extended Parallel Server – namijenjen clusteringu), RedBrick Decision Server (DataWarehouse i DataMart platforma), Cloudscape (objektno orjentiratni DBMS napisan u Javi, namijenjen prenstveno mobilnim uređajima), te razne module koji se na njih nadograđuju, od kojih su najpoznatiji DataBlade moduli za integraciju podataka iz svih izvora. Informixov glavni projekt ima kodni naziv Arrowhead, te mu je cilj izgradnja DBMS-a nove generacije, koji bi podržavao ponajbolje od svih nabrojanih postojećih platformi.

Tehnologije koje u ovom slučaju IBM ponajviše zanimaju su one koje donose povećanje brzine i skalabilnosi (Informix XPS), mogućnost integracije svih tipova podataka (DataBlade moduli), te optimizaciju rada sa skladištima podataka (RedBrick), s čime bi IBM htio definitivno uhvatiti korak s Oracleom na UNIX platformi i SQL serverom na Windows NT platformi. Paralelno s kupovinom Informixa, objavljeno je i partnerstvo s Ascential Softwareom, što znači da IBM misli ozbiljno kad kaže da želi partnersku suradnju i nastavak rada na Arrowhead projektu. Mišljenja analitičara o ovom potezu su uglavnom vrlo pozitivna – IBM će profitirati na strani tržišnog udjela, a Informixove tehnologije će unijeti još malo svježeg daha u DB2 pluća. S druge strane, Informix će se riješiti karme kompanije “koja ima sjajne proizvode, a loš management”, te će se njihove tehnologije nastaviti razvijati. Gledajući s DW i BI strane, obje kompanije su u tom području bile vrlo ambiciozne, te su puno pažnje posvećivale izgradnji i korištenju skladišta podataka – nadamo se da u budućnosti možemo očekivati još brže, bolje i jače… (D.O.)